Avocado pit planten? Zo doe je dat!
Nieuws

Avocado pit planten? Zo doe je dat!

avocado pit planten

Avocado’s zijn niet alleen heerlijk en voedzaam, ze zijn ook leuk om thuis te kweken. Met een paar eenvoudige stappen en de juiste verzorging kun je een avocadopit omtoveren tot een weelderige plant.

Het belangrijkste wat je nodig hebt is een avocadopit, een beetje geduld en de wil om te leren over de groeicyclus van deze boeiende plant.

image

Het ontkiemen van de avocadopit is de eerste stap naar een succesvolle kweek. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, zoals de pit in water laten drijven met tandenstokers of direct in de aarde planten.

Zodra de pit ontkiemt en de wortel en spruit zichtbaar zijn, is het tijd om de plant naar zijn eigen pot met aarde te verplaatsen. De juiste verzorging ‚Äď waaronder water geven, bemesten en het bieden van voldoende zonlicht ‚Äď zal bepalend zijn voor de groei en gezondheid van jouw avocadoplant.

Belangrijke Punten

  • Geduld en zorgvuldigheid zijn cruciaal bij het kweken van een avocadoplant uit een pit.
  • Er zijn verschillende methoden om een avocadopit te ontkiemen, kies degene die het beste bij jou past.
  • Regelmatige verzorging na het ontkiemen is essentieel voor een gezonde groei van de avocadoboom.

De basis van een avocadopit ontkiemen

Om met succes een avocadopit te ontkiemen, is het belangrijk de pit correct voor te bereiden, het ontkiemingsproces nauwlettend te volgen en uiteindelijk de jonge plant te verplanten naar een pot.

Volg deze stappen zorgvuldig voor de beste kans op groei.

Avocadopit voorbereiden

Begin met het verwijderen van de¬†bruine buitenste laag¬†van de avocadopit, dit helpt met wateropname en initi√ęle wortelgroei.

Plaats vervolgens tandenstokers rondom de pit zodat je deze met de bolle kant naar boven kunt balanceren op de rand van een glas water.

avocado tandenstokers

Zorg ervoor dat de onderkant van de pit, waar de wortels zullen groeien, ongeveer 1-2cm in het water hangt.

Kies voor deze stap een warm en goed verlichte plek zonder direct zonlicht, zoals een vensterbank.

Het ontkiemingsproces

Houd het water in het glas altijd vochtig en ververs het regelmatig om schimmel en bacteriegroei te voorkomen.

Het kan enkele weken tot maanden duren voordat er tekenen van kiemen zichtbaar zijn, dus geduld is een vereiste.

Na een aantal weken zou er een wortel moeten verschijnen die uiteindelijk zal vertakken.

Zodra de wortel een paar centimeter lang is en er ook een spruit zichtbaar is, is het tijd voor de volgende stap.

Verplanten naar een pot

Wanneer de avocadopit een stevige wortel en een spruit met enkele bladeren heeft, is het tijd om te planten in een plantenpot met potgrond. Zorg dat de wortel volledig onder de aarde zit en dat de helft van de pit boven de grond uitsteekt.

Geef de avocadoplant een goed doorlatende met water, maar laat de grond tussen het water geven door licht uitdrogen. Plaats de pot op een plaats waar de plant veel indirect zonlicht krijgt; groei van de avocadoplant is het meest optimaal bij een constante temperatuur en voldoende licht.

avocadoboom in de groei

Avocadoboom verzorgen en groei bevorderen

Om een gezonde avocadoboom met kans op vruchten te kweken, is het van belang dat je een aantal verzorgingsstappen volgt:

Avocadoboom verzorging

Een succesvolle verzorging van uw avocadoboompje begint met de juiste plaatsing; kies een plek in de tuin of op het balkon met veel licht maar vermijd direct zonlicht in de zomer.

De boom floreert bij een temperatuur tussen 18-24 graden Celsius. Geef de boom regelmatig water, zodat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. In de groeiperiode kun je eens in de twee weken plantenvoeding geven.

Problemen en oplossingen

Wanneer bladeren geel worden of er vruchtloos uitzien, kan dit wijzen op te veel water of een gebrek aan voedingsstoffen. Zorg voor een goede afwatering en controleer of extra voeding nodig is.

Mocht je boom weinig groeien of zakjes onder de bladeren vertonen, toets dan of er voldoende zonnig licht beschikbaar is of dat het tijd is om te verpotten.

Avocado oogsten en kweken

Na een paar jaar kan je avocadoboom de eerste vruchten geven, wat vooral lukt bij een goede bestuiving. Als je bloemen ziet, kan toppen of snoeien van de stengel de groei van de boom en de kans op vruchten verbeteren.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een avocadopit planten in aarde?

Zorg ervoor dat je avocadopit schoon en vrij van vruchtvlees is. Plaats de platte kant naar beneden in vochtige potgrond, terwijl de bovenste helft bloot blijft staan. Geef het regelmatig water en zorg voor voldoende zonlicht.

Wat zijn de stappen om een avocadopit te laten ontkiemen?

Begin met het schoonmaken van de pit en prik vervolgens drie tot vier tandenstokers rond het midden.

Laat de pit met de puntige kant naar boven, op de rand van een glas met water rusten zodat de onderste helft ondergedompeld is. Plaats het glas op een warme plek en wacht tot er wortels verschijnen.

avocadopit

Hoe lang duurt het voordat een avocadoplant volgroeid is?

Een avocadoplant kan tot meerdere jaren nodig hebben om volgroeid te zijn. Gewoonlijk duurt het tussen de 5 tot 13 jaar voordat een geplante avocadopit vruchten zal geven, indien binnen gekweekt.

Kun je een avocadopit ook in water planten en zo ja, hoe?

Ja, dat kan. Volg de methode met tandenstokers zoals hierboven beschreven om de pit te laten ontkiemen. Als de wortels eenmaal zijn ontwikkeld kunnen ze in water blijven of in aarde geplant worden.

Wanneer is het beste moment om een avocadopit te planten?

Het beste moment om een avocadopit te planten is in de lente of vroege zomer, wanneer de omstandigheden ideaal zijn voor groei: warm en met voldoende zonlicht.

Hoe moet je een avocadoplant snoeien voor de beste groei?

Snoei je avocadoplant wanneer deze ongeveer 30 cm hoog is door de bovenkant af te knippen om zijgroei te stimuleren. Dit bevordert een vollere plant en stimuleert sterkere stengelontwikkeling.

Michelle heeft een achtergrond als interieurontwerpster. In het verleden is ze blogger geweest voor VTwonen en nu actief voor de redactie van theaterthuis.nl. Michelle is gek op praktische tips en schuwt 'bijzondere' wooninspiratie niet.