Insectenhotels zijn een must have voor je tuin. Niet alleen krijg je gezellige bezoekers, maar het is ook goed voor de natuur. In een wereld waarin het voor de insecten en diertjes steeds lastiger wordt om te overleven, kan iedereen zijn steentje bijdragen. Hoe? Door een insectenhotel te plaatsen of door zelf te maken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over insectenhotels.
Insectenhotel zelf maken
Insecten, niet iedereen houdt ervan, maar het zijn behulpzame diertjes. Bijen bestuiven planten, lieveheersbeestjes eten bladluizen en vlinders zijn mooi om naar te kijken. Insectenhotels geven de ruimte om de beestjes onderdak te geven tijdens slecht weer. Ook kunnen ze hier in alle rust eitjes leggen en natuurlijk hebben ze ook een goede plek om te overwinteren. Op die manier draag je je steentje bij aan de biodiversiteit en de diertjes zullen je dankbaar zijn.
Tip: een insectenhotel maken is ook leuk om samen te doen als je bijvoorbeeld kinderen hebt. De kids zijn creatief bezig en jullie maken zo een mooie herinnering en misschien wel zelfs een traditie.
Stappenplan insectenhotel
Als je geen echte klusser bent maakt dat helemaal niets uit. Ook maakt het de beestjes niet uit of je hotel perfect is. Sterker nog kiertjes zijn juist heerlijk voor ze. Op die manier krijgen ze meer ruimte aangeboden om in te kruipen. Je wilt voor je insectenhotel natuurlijk hout gebruiken, want lijm en verf, daar zijn de insecten niet zo dol op.
Je kunt het insectenhotel zelf zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Je kunt een bijvoorbeeld een groter insectenhotel maken om deze een mooi staand plekje in je kleine achtertuin te geven, maar je kunt ook een kleinere maken om op te hangen.
Welke insecten?
Naast het formaat moet je ook denken aan welke bezoekertjes jij graag wilt aantrekken.
Ieder diertje heeft natuurlijk een andere voorkeur. Wil je bijen en vlinders aantrekken? Deze komen vooral af op planten die veel nectar bevatten. Denk hierbij aan:
- Vetkruid
- Lavendel
- Wilde Marjolein
- Bergtaster
- Kattenkruid
- Wasbloem
- Longkruid
- Blauwkussen
Ook kun je met je insectenhotel kleine kruipertjes en vliegers aantrekken zoals: pissebedden, oorwurmen, lieveheersbeestjes, gaasvliegen en ga zo maar door.
Wat kan je gebruiken?
Gebruik zoveel mogelijk organisch materiaal. Zo kun je een insectenhotel bouwen van bijvoorbeeld:
- Bamboestokjes
- Boombast
- Oud hout
- Houtsnippers
- Takjes en bladeren (droog)
- Stenen
- Houtblokken
- Gedroogde bloemen
- Mos
- Nectar planten
- Dennenappels
Echter, kun je ook recyclebare materialen gebruiken zoals:
- Dakpannen
- Bakstenen
- PVC buizen
- Touw
- Kippengaas
- Houten kist(je)
Materialen
Je kunt het insectenhotel zo groot bouwen als je zelf wilt. Dus laat gerust je creativiteit flowen en geef er je eigen ‘spin’ aan. Echter, eventjes uit te gaan voor een leuk, maar simpel “insectenhotel design” zijn deze materialen nodig:
- Houten kistje, mag ook een wijnkistje zijn
- Houtblokken
- Haakje
- 2 kleine stenen bloempotten
- Opvul materiaal
- Zaag
- Boormachine, boortjes verschillende maten
- Gaas
Zet het insectenhotel in elkaar!
1. Het haakje maak je vast aan het smallere gedeelte van je kistje. Zo kun je het hotel ophangen.
2. Pak een houtblok en zaag hier 3 blokken uit. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat ze in het kistje passen. Zorg dat ze een beetje klemmen, maar niet verder dan 5 cm uit het kistje komen.
3. In alle 3 de blokken boor je vervolgens aan een kant veel gaatjes met verschillende grootte boortjes. Op deze manier zorg je ervoor dat grote en kleine diertjes op je hotel afkomen. Ook zorg je ervoor dat je niet helemaal door de stam heen boort. Vervolgens plaats je de blokken in het houten kistje.
4. De 2 bloempotten vul je met mos, stro of hooi. De ene zet je ondersteboven en de andere zet je recht in het kistje.
5. De rest van het kistje kun je aanvulling naar wens. Verschillende diktes van bamboestokken of holle stengels of een baksteen met gaten voor de bijtjes. Of je kunt een plankje met gleuven van 1 bij 8/10 cm versieren met dorre takjes met blaadjes maken voor de vlinders. Ook kun je het kistje opvullen met dennenappels, houtwol en schors, hier zijn lieveheersbeestjes, oorwurmen en torretjes namelijk dol op.
6. Als je klaar bent met het opvullen van het kistje, zorg je ervoor dat alles goed afgeklemd is. Nadat je het kistje rechtop gezet hebt, dek je met het gaas alles af. Zo voorkom je dat er iets uit valt. En klaar is je zelfgemaakte insecten hotel.
Insectenhotel ophangen
Als je jouw zelfgebouwde insecten hotel klaar hebt dan wordt het natuurlijk tijd om een mooi plekje uit te zoeken. Waar hang je zo’n ding nou op?
Insecten houden van een verwarmd huisje en bloemen. Zorg er dus voor dat je insectenhotel op een plaats komt te hangen waar veel zonlicht is en het liefst bij veel bloemen in de buurt.
Ze houden echter niet zo van wind dus het liefst wel een beschut, maar zonnig en bloemig plekje.
Ook is het belangrijk dat je het kastje niet te hoog hangt. Anders komen sommige diertjes er misschien niet bij. De maximaal gewenste hoogte is op zo’n 2 meter. Je zou het kastje ook lager bij de grond kunnen hangen.
Beste grote insectenhotels
Het is superleuk om een insectenhotel te maken, maar als je liever gaat voor een groter exemplaar of je koopt er gewoon veel liever een dan ben je ook in dit artikel aan het juiste adres. Wij hebben namelijk de vrijheid genomen om voor jou uit te zoeken welke insectenhotels de allerbeste zijn. En hier een top 10 van gemaakt.
Insectenhuis Zeshoek- Nestkast
Dit gezellige hotel zorgt ervoor dat allerlei soorten diertjes aangetrokken worden tot je tuin. Bijen, oorwurmen, kevers en torretjes en spinnen. Die houden hun leefomgeving schoon door het ongedierte als voedsel in te nemen.
In het midden van dit insectenhotel kunnen niet alleen insecten, maar ook bijen of hommels lekker hun gang gaan. Dit product is 8 cm breed, 33 cm hoog, en is gemaakt van FSC hout.
Insecten hotel XL
Heb je behoefte aan kleurrijke bezoekers? Dan is dit hotel perfect. Dit insectenhotel is namelijk gemaakt om bijen, lieveheersbeestjes, oorwurmen en vlinders naar zich toe te rekken. De bijen bestuiven de planten terwijl je vlinders en lieveheersbeestjes door je tuin ziet vliegen.
Dit insectenhotel is gemaakt van organisch materiaal en is volledig gebaseerd op de natuurlijke leefomgeving van onze kleine vriendjes.
ComfortTrends Insecten hotel
Niet alleen fijn voor de kleine kruipertjes, maar ook een natuurlijke decoratie voor in de tuin. Dit hotelletje is in de vorm van een klein huisje. Vooral bijen , vlinders en lieveheersbeestjes zullen zich aangetrokken voelen. Het hotel is gevuld met organische materialen waardoor ze zich al snel thuis zullen voelen.
Best for Birds Driehoekig Insectenhotel
Dit hotel in de vorm van een piramide is een magneet voor gaasvliegen, lieveheerstbeestjes, solitaire bijen en oorwormen. Het hotel is gemaakt van alleen organisch materiaal. Aan de voorkant zit een gaas zodat alles mooi op zijn plek blijft zitten.
Lieveheersbeestje huisje
Dit langwerpig huisje is gericht om lieveheersbeestjes naar binnen te trekken. Lieveheersbeestjes zijn belangrijk voor in de tuin omdat ze je planten redden van bladluizen. Ze eten tot wel zo’n 100 bladluizen per dag! De harde werkers. Het huisje is uitgerust met een toegankelijk desgin voor de lieveheersbeestjes, maar hun natuurlijke concurrenten kunnen de deur niet in. Dat is fijn want zo kunnen de kleine gestipte lieverds in alle rust overwinteren. Je zou het huisje nog kunnen opvullen met wat blaadjes. Hang deze op een hoogte van 30 tot 60 cm.
Natuurmonumenten Insectenhuis- Nestkast- Large
De handen zijn ineengeslagen met Natuurmonumenten en uit dat project kwam dit hotel. Vanbinnen gevuld met organisch materiaal zoals bamboe en hol hout is dit een ideaal verblijf voor solitaire bijen en andere kruip vriendjes.
Relaxwonen insectenhotel XL
Met de afmetingen van 37 x 11 x 57 is dit insectenhotel voorzien van 8 opgedeelde vakjes. In ieder vakje kunnen andere diertjes zich gaan nestelen. Bijen, lieveheersbeestjes en vlinders zullen hier snel in overwinteren of zich eigen hierin voortplanten.
Relaxdays Insectenhotels
Dit hotel is een stukje groter. De afmetingen hiervan zijn 79 x 49 x 12 en deze moet je met palen in de grond vast maken. Ook kun je dit hotel tegen de muur aan maken, maar dan moet je wel eerst de palen even weghalen. Door de verschillende gedeeltes zullen bijen en vlinders hier graag hun eitjes leggen.
Natuurmonumenten insectenhotel Suraj
Onnodig is om te zeggen dat de insectenhotels van Natuurmonumenten erg geprijsd worden. Het product is volledig organisch en ook erg goed van kwaliteit. Natuurmonumenten heeft een lijn van verschillende vormen en maten uitgebracht, maar dit specifieke model is geschikt om tegen een muur te bevestigen. Gevuld met bamboe en uitgeholde houtstokjes is dit hotel een feest voor ieder diertje!
Vlinderkast Esschert design
Dit hotel is gericht speciaal op vlinders. Lieveheersbeestjes houden van spleten die horizontaal liggen, maar vlinders houden van beschutte en vooral verticale spleten. Vlinders gebruiken deze kamers om zich voor de regen te schuilen of om te overwinteren. Een goedkoop en stevig huisje met een mooi design.
Wat kost een insectenhotel?
De prijzen van een insectenhotel verschillen enorm. Zo kun je een kastje kopen van
15 euro. Wil je een hotel met meer luxe? Dan kan de prijs oplopen tot wel 180 euro. Er is dus voor ieder budget wel een hotelletje te vinden.
Waar op letten bij de aankoop?
Er zijn helaas ook veel insectenhotels in omloop die minder aantrekkelijk zijn voor de diertjes. Ze hebben namelijk een specifieke voorkeur en dit zijn de dingen waar je op moet letten.
– Gaatjes
Kijk goed naar de diameter van de boorgaatjes en de hout stokjes. Het is belangrijk dat dit varieert van 2 tot 9 mm. Grotere of kleinere worden door bijen genegeerd. Ook is de diepte hiervan belangrijk. Hoe dieper hoe beter.
– Dicht
Kijk ook goed of de stengels, de houtblokken en de achterwand dicht zijn vanachter.
– Gladde gangen
Wel zo fijn voor de insecten. De gladde gangen zijn het beste als je hard hout gebruikt.
– Zorg dat het afdakje water dicht is.
Zo voorkom je dat alles te nat van binnen wordt.