Deur geluidsdicht maken: 7 tips
Woonruimte

Deur geluidsdicht maken: 7 tips

deur geluidsdicht maken

Bij het geluidsdicht maken van je woning, worden deuren over het algemeen gezien als de zwakste schakel in dit verhaal. Op het eerste oog lijkt dat niet zo’n probleem, maar zo’n deur kan behoorlijk veel geluid doorlaten.

Daarom kan het zeker belangrijk zijn om deuren geluidsdicht, of in ieder geval geluidsdichter te maken. Geluidsoverlast kan namelijk erg vervelend zijn en je kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.

De twee meestvoorkomende problemen bij een deur:

  • Kieren en gaten in deur
  • Het materiaal van de deur

Geluidsoverlast & Privacy

Geluidsoverlast kan mensen langdurig en herhaaldelijk uit hun slaap houden en kan mensen het overdag ook knap lastig maken zich te concentreren. Bijvoorbeeld tijdens het studeren of thuiswerken.

Een andere belangrijke reden om een deur geluidsdicht te maken is omwille van de privacy. Dit voornamelijk om ervoor te zorgen dat mensen niet kunnen horen wat er in een kamer wordt gezegd of gedaan. Dat kan met name handig zijn in een studentenhuis of wanneer er kinderen in huis wonen. Maar ook wanneer er bijvoorbeeld een kantoor of praktijk aan huis is, zoals een huisarts of psycholoog.

Door de deur geluidsdichter te maken, voorkom je deze problemen tot op zekere hoogte.

Geluidsdicht maken van je deur

Het geluidsdicht maken van een deur is best een pittige taak, omdat er niet ontelbare opties zijn en ze soms ook best ingrijpend zijn. Bovendien kan de deur, als hij niet massief is, bestaan uit verschillende materialen die geluid kunnen doorlaten.

Gelukkig is het geen onbegonnen werk en zijn er wel wat dingen die je kan doen om een deur zo veel mogelijk geluidsdicht te maken!

Hieronder volgen zeven tips voor het geluidsdicht maken van een deur

Noot: Voordat je begint met de werkzaamheden, op welke manier je dat ook doet, is het aan te raden je deur goed te inspecteren om zo de “status” van de deur te kunnen opnemen. Op die manier weet je met wat voor materiaal je te maken hebt, en of er zo op het eerste oog al zwakke plekken te zien zijn.

Tip 1: Zelfklevende tochtstrips

Laten we makkelijk beginnen. Gebruik (het liefst zelfklevende) tochtstrips om de openingen tussen de deur en het kozijn af te dichten. Deze strips zijn eigenlijk gemaakt om tocht buiten de deur te houden, maar werken ook voor geluid.

Kies daarbij tochtstrips die gemaakt zijn van schuimrubber of siliconen, omdat deze materialen geluid beter kunnen absorberen en de kieren goed dicht kunnen maken. Als je de strips netjes aanbrengt en alle gaten dicht, kan het al flink schelen in de overlast. Mooi meegenomen is dat de tochtstrips niet alleen het geluid tegenhouden, maar ook de tocht.

zelfklevende tochtstrips deur
Zelfklevende tochtstrips kunnen een goede oplossing zijn.

Tip 2: Plak panelen op de deur.

Dit is misschien niet de mooiste optie, maar het is wel een hele effectieve optie. Er zijn verschillende soorten panelen beschikbaar. De meest gebruikte soort, en tevens een goed betaalbare soort, zijn schuimpanelen.

Ook kunnen vlokkenschuimplaten worden gebruikt. Kies vooral materiaal dat geschikt is voor jouw deur en plak de panelen aan de binnenkant. Je kan dit gemakkelijk met lijm of plak strips doen.

schuimpanelen deur
Niet de mooiste optie, wel een hele effectieve.

Tip 3: Drempel plaatsen

Plaats een drempel aan de onderkant van de deur om op die manier de kier onder de deur dicht te maken. Ook dit wordt vooral gebruikt tegen de kou, maar het werkt ook zeker voor geluidsoverlast. Het spreekt voor zich dat het aan te raden de kier goed op te meten en de drempel daar op uit te kiezen.

Kies ook dik materiaal dat stevig genoeg is om het gewicht van de deur te dragen en dik genoeg om het geluid buiten de deur te houden.

drempel deur gesluidsdicht maken
Een goede drempel is het halve werk.

Tip 4: Kit of schuimrubber

Gebruik kit of schuimrubber om eventuele openingen op te vullen die je hebt gevonden tijdens het inspecteren van de deur. Zorg er wel voor dat je een dichte vorm schuim gebruikt, zodat de maximale hoeveelheid geluid wordt tegengehouden. Begin met het schuim rond de binnenkant van de deur te spuiten en werk langzaam naar buiten terwijl je de openingen bedekt.

Tip 5: Gordijnen

Je zou gordijnen of een mooi kleed voor je deur kunnen hangen. Hoe dikker, hoe beter. Maar ook hierbij geldt dat het niet de mooiste oplossing is. Het is echter wel laagdrempelig en effectief. Dat is ook fijn, vooral als je niet van plan bent nog heel veel geld in je woning te investeren.

bamboe gordijn
Niet alleen geluidsisolerend, maar ook nog eens duurzaam!

Tip 6: Geluidsisolerende verf

Gebruik geluidsisolerende verf om de deur mee te schilderen. Deze verf zal je kamer niet helemaal geluidsdicht kunnen maken, maar het kan wel iets helpen. Je kan de verf ook combineren met één van de andere oplossingen. Je kan de deur bijvoorbeeld verven en er dan een kleed of gordijn voor hangen.

Tip 7: Deur vervangen

Als het voorgaande allemaal niet werkt, dan is er een rigoureuze optie, het vervangen van de deur. Als die optie er is, kies dan voor een massieve deur in plaats van een holle deur. Massieve deuren absorberen geluid namelijk een stuk beter dan holle deuren. Ze voelen wel een stuk zwaarder, maar dat is precies de reden dat ze geluid echt veel beter blokkeren.

Hoe massiever hoe beter, hebben we immers geleerd. Er zijn ook speciale geluidswerende deuren te koop. Het kost wel wat, maar het scheelt wel enorm wat betreft geluidsoverlast, en dat is ook wat waard! Heel veel succes gewenst!

Michelle heeft een achtergrond als interieurontwerpster. In het verleden is ze blogger geweest voor VTwonen en nu actief voor de redactie van theaterthuis.nl. Michelle is gek op praktische tips en schuwt 'bijzondere' wooninspiratie niet.