Duurzaamheid Woonruimte

Op welke manieren kan ik mijn woning isoleren? 3 tips!

Isoleren is noodzakelijk om het wooncomfort hoog te houden en de energierekening te verlagen. Toch is het niet vreemd als je geen idee hebt waar te beginnen. Isoleren kan namelijk op heel veel verschillende manieren. Hierbij kan aan zowel ingrijpende als minder ingrijpende maatregelen worden gedacht.

Als je huis niet goed is geïsoleerd, dan kan dit ingrijpende gevolgen hebben.

De warmte vliegt het huis uit en je hebt vaak te maken met tocht en een vochtige woning. Dat is minder goed voor de gezondheid, de portemonnee en het wooncomfort.

Kortom: je kunt niet zonder goede isolatie. Maar op welke manieren pak je dit precies aan? 

1. Controleer de ramen 


Wist je dat je heel veel warmte kan verliezen als je woning voor het grootste deel over enkel glas beschikt? Hierdoor vliegt de warmte letterlijk het huis uit. Je stookt bijna voor de buitenlucht. Dat is zonde van je geld en het zorgt er ook nog eens voor dat de temperatuur in huis niet constant blijft.

Hierdoor is het in de winter vaak veel te koud en is het in de zomer extreem warm in huis. Daarom is het verstandig om eerst de ramen te controleren. Welk soort glas wordt er nu gebruikt? Als er vooral enkel glas aanwezig is, kun je flink wat winst behalen door deze te vervangen door isolatieglas

Houd er rekening mee dat dit een fikse investering is. Zeker als dit in de gehele woning gedaan moet worden. Het is echter wel een investering die je uiteindelijk vanzelf terugverdiend. Om nog maar te zwijgen over het hogere energielabel en wooncomfort. Daarnaast zal de waarde van het huis door deze ingreep flink toenemen. 

ramen isolatie

2. Kies voor een slimme thermostaat 


De hoogte van de energierekening wordt grotendeels bepaald door hoeveel gas er wordt verbruikt. Daarom is het slim om voor een slimme thermostaat te kiezen. Deze thermostaat kun je bijvoorbeeld ook van een afstand bedienen.

Handig als je in de ochtend vergeten bent om de verwarming omlaag te zetten.

Zo voorkom je dat de verwarming de gehele dag staat te loeien, terwijl jij toch van huis bent. Je kunt bij een dergelijke thermostaat ook vaak zelf een programma instellen. Hierbij slaat de verwarming enkel op vooraf ingestelde tijden aan. 

Wist je dat je al flink kunt besparen door de verwarming standaard één of twee graden lager te zetten dan je gewend bent? Dit verschil merk je nauwelijks, maar zie je straks wel duidelijk terug aan je afrekening. 

3. Tochtstrips aanbrengen 


Heb je momenteel geen groot budget om ingrijpende maatregelen te nemen? Dan zijn er ook nog heel veel andere – minder dure – oplossingen om je woning beter te isoleren.

Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van tochtstrips.

Dit is een relatief goedkope manier om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat en de woning aangenaam van temperatuur blijft. Deze plaats je bijvoorbeeld bij kieren, naden en de brievenbus van je woning. 

Mobiele versie afsluiten