Woonruimte

Een vochtige badkamer: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

Vochtproblemen in badkamers is een probleem dat veel mensen wel kennen. Dat je na het douchen jezelf wel afdroogt, maar dat de badkamer nog helemaal vochtig is. Enerzijds is een vochtige badkamer volstrekt logisch. Het is namelijk een vochtige ruimte en je laat hier het water onder de douche of in bad ruim stromen.

Vocht in de vorm van condens zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet in de spiegel kunt kijken en dat je de badkamertegels moet droogmaken. Wat zijn de oorzaken en vooral ook de oplossingen voor een vochtige badkamer?

Wat is condensvorming?

Condensvorming is een veel voorkomend probleem in badkamers. Tijdens het douchen ontstaat er waterdamp. Waterdamp is warme lucht. Het oppervlak van de badkamer is koud en zo ontstaat er een temperatuurschil tussen het koude oppervlak en de warme waterdamp.

De waterdamp wordt hierdoor vloeibaar en zo ontstaat er condens aan de badkamertegels, de spiegels en de ramen. Condensvorming oftewel een vochtige badkamer hoeft niet voor te komen als je enkele oorzaken hiervan uitsluit.

condensvorming ramen
Condensvorming zoals we die allemaal wel kennen.

De oorzaken van een vochtige badkamer

Er zijn enkele oorzaken aan te wijzen die mogelijk een oorzaak zijn voor een vochtige badkamer. Sommige van deze oorzaken zijn relatief eenvoudig te verhelpen, zodat je niet lang hoeft te zoeken naar een oplossing. Hieronder enkele oorzaken:

Te weinig ventilatie in de badkamer

De vrijgekomen waterdamp tijden het douchen of bij het vol laten lopen van een bad, moet ontsnappen, om te voorkomen dat het omgezet wordt naar condens. Het is daarom van belang om een goed ventilerende en verluchte badkamer te hebben. Een slecht geventileerde badkamer staat garant voor veelvuldige condensvorming met op den duur vochtproblemen en schimmels aan de wand of het plafond tot gevolg.

Een slecht verwarmde badkamer

De vorming van condens zal eerder plaatsvinden in een koude ruimte dan in een verwarmde ruimte. Wanneer een ruimte goed verwarmd is, heb je minder last van temperatuurverschillen en zal waterdamp eerder verdampen dan dat het omgezet wordt in condens. Wanneer je ondanks een goed ventilerende badkamer toch veel vochtvorming hebt, dan is je badkamer wellicht te koud. Helaas komt een koude badkamer nog vrij veel voor. Vooral in oudere woningen is vaak nog geen verwarming in de badkamer geïnstalleerd.

Teveel materialen in de badkamer die vocht absorberen

Prachtige badkamers waarin poreus natuursteen is gebruikt of robuuste badkamers met baksteen zijn esthetisch fraai om te zien. Betreffende de vochtigheid zijn deze materialen helemaal niet zo gunstig voor je badkamer. Alle poreuze materialen absorberen vocht en houden het vocht hierdoor langer vast. De vochtigheid in de badkamer wordt hier soms behoorlijk mee verhoogd. Gebruik je keramische tegels? Dan zal dit probleem niet in jouw badkamer voorkomen.

Wat zijn de oplossingen voor een vochtige badkamer?

Voor ieder probleem is wel een oplossing te vinden en zeker ook voor een vochtige badkamer. Voor ieder van bovenstaand probleem is een passende oplossing:

1. Zorg voor goede verluchting en ventilatie in de badkamer

Met verluchting wordt het binnenlaten van frisse lucht bedoeld. De gemakkelijkste manier hiervoor, is het openzetten van een raam zodra je onder de douche of in bad stapt. De waterdamp zal dan snel door het opengezette raam verdwijnen en je houdt de badkamer droog.

Ventilatie is één van de oplossingen, want dit is lang niet altijd even praktisch. Op regenachtige dagen zal het effect minder zijn en haal je met een open raam meer vocht in de badkamer. Daarnaast zijn er best veel badkamers die helemaal niet voorzien zijn van een badkamerraam.

Een goed ventilatiesysteem is de beste oplossing. Dit kan al eenvoudig door het installeren van ventilatieroosters in bijvoorbeeld de badkamerdeur of via een gat in de muur naar buiten. Je doet er nog beter aan om voor een mechanisch ventilatiesysteem te kiezen. Het ventilatiesysteem zal direct aangaan als je de badkamer binnenkomt en zal een vochtige badkamer zeker voorkomen.

Goede ventilatie is écht het halve werk.

2. Verwarm de badkamer

Is het duidelijk dat een te koude badkamer de oorzaak is van jouw vochtprobleem? Dan is het belangrijk om verwarming aan te brengen in de badkamer. Als je geen radiator voor centrale verwarming in de badkamer hebt, dan is het altijd mogelijk om een elektrische verwarming op te hangen.

Een infraroodpaneel verwarmt niet alleen de hele badkamer, ook voor als je onder de douche vandaan komt, geniet je van aangename warmte. Heb je plannen voor een renovatie of verbouwing van de badkamer? Neem dan vloerverwarming op in je plannen, zodat je de badkamer op geleidelijke en stijlvolle wijze verwarmt.

Een verwarming zorgt ervoor dat het vocht wegtrekt.

3. Behandel of verwijder poreuze materialen

Wanneer je een mooie badkamer hebt van poreus natuursteen, dan zul je dit er uiteraard niet zomaar uit slopen. Toch is er nog een oplossing en wel door het oppervlakte te behandelen met een waterafstotend middel. Doe dit wel pas als de badkamer echt goed gedroogd is.

Kunnen er nog andere oorzaken zijn van een vochtige badkamer?

Bovenstaande oorzaken zijn de meest voorkomende oorzaken van een vochtige badkamer. Maar er kunnen nog andere oorzaken meespelen. Check bijvoorbeeld regelmatig hoe het er voorstaat met de voegen en kitranden in de badkamer. Wanneer deze randen beschadigd zijn, dan kan er vocht in blijven staan. Vervanging van de randen is relatief eenvoudig.

Minder voorkomend, is een lekkage in de leidingen. De wanden en vloeren zitten vol met waterleidingen, dus een lekkage hoeft niet verwonderlijk te zijn. Alleen is het erg lastig om een lekkage op te sporen. Laat hiervoor een deskundige langskomen die een lekdetectie kan uitvoeren.

Enkele veelgestelde vragen over vochtige badkamers

Waarom moet ik de deur sluiten na het douchen?

Omdat er in de badkamer na het douchen een hoge luchtvochtigheid hangt, is het verstandig om de badkamerdeur dicht te houden. Het lijkt misschien logisch om de deur op te laten om de damp eruit te laten, maar dan komt waterdamp in de woning en kun je op den duur op andere plekken vochtproblemen krijgen.

Waarom beslaat mijn badkamer?

Je badkamer beslaat doordat waterdamp wordt omgezet in condens. Er zijn hiervoor diverse oorzaken te benoemen, zoals een slechte ventilatie of een te koude badkamer. Wanneer je zorgt voor een goede beluchting en ventilatie en een voldoende warme badkamer, zul je veel minder of geen last krijgen van een badkamer die beslaat.

Mobiele versie afsluiten