15 waanzinnige ideeën voor een kleine achtertuin
Buiten

15 waanzinnige ideeën voor een kleine achtertuin

ideeën voor kleine achtertuin

Het hebben van een tuin is altijd leuk, echter heeft niet iedereen een grote tuin waarin gewandeld of gelopen kan worden. Speciaal voor mensen met een kleine achtertuin schreven we dan ook deze informatieve blog. Want ja, ook in een kleine achtertuin is sfeer en gezelligheid mogelijk. Hieronder vind je tips en concrete ideeën hoe jij je kleine achtertuin vorm kan geven.

Ideeën voor een kleine achtertuin

Hoewel deze ideeën ideaal zijn voor als je een kleine achtertuin kun je hier ook genoeg inspiratie opdoen voor grotere tuinen. Wat dacht je van bijvoorbeeld een insectenhotel? Mocht je nog twijfelen over bepaalde ideeën raden we je aan om een expert / hovenier te raadplegen.

Exotische planten

Een plant stelt nooit teleur, in een kleine achtertuin is een exotische plant een gewaagt element. Mits goede keuze kan dit prachtig tot zijn recht komen. We raden hiervoor dan ook een Aziatische plant aan. Denk maar aan cephalotaxus of het wel bekende bamboe. Daarnaast is het klimaat in Nederland of België zeer gunstig voor planten. Regen in combinatie met zon is dan ook de basis voor de groei van jouw toekomstige plant.

De cephalotaxus is ideaal voor kleine achtertuinen

Meubels die bij jouw tuin passen

Omdat je beschikt over een kleine achtertuin is een loungeset een waanzinnig goed idee. Je combineert namelijk comfort met uitstraling. Want geef toe, hoe klein je tuin ook is, buiten eten en ontspannen is een must.

Een lounge set zorgt voor comfort in kleine tuinen

Sfeerverlichting

Knus en klein in combinatie met een set LED lampen zorgt meteen voor een cosy look. Daarnaast kan je kiezen voor gekleurde verlichting. Hierdoor zorg je voor een extra toevoeging in je kleine achtertuin. Sfeerverlichting is daarnaast makkelijk te plaatsen en is budgettair een zeer gunstige keuze.

Sfeerverlichting in je tuin

Plant een boompje

Uiteraard dien je geen grote boom te planten, maar een summier boompje is perfect. In deze boom kan je ook nog eens verlichting hangen waardoor licht en een groene look gecombineerd kunnen worden. Daarnaast heeft een klein boompje ook een praktisch voordeel. Je hoeft namelijk geen dure parasol aan te kopen want de boom zorgt voor genoeg schaduw.

De zogenaamde Jonge Judasboom is uitermate geschikt voor kleine achtertuinen

Zorg voor meer groen

Naast een exotische plant of een boompje is gras een slimme keuze om groen aan te brengen in jouw tuin. Zegt echt gras jou niks? Dan kan kunstgras een prachtige alternatief zijn. Met kunstgras kan je namelijk gemakkelijk stukken gras aanleggen.

Meer groen in je tuin is gewoon altijd goed

Breng een houtlook aan in jouw achtertuin

Hout zorgt voor rust en kalmte, bovendien zorgt het ook voor een mooie natuurlijke look in jouw tuin. Een houten bankje die je ook nog eens kan gebruiken als berging, is een voorbeeld van een waanzinnig slim idee.

Tuinbankje waar je ook spullen onder kwijt kunt.

Zorg voor actie

Het brengen van ontspanning na een dag hard werken, is een meer dan welgekomen. Een dartbord waar je enkele frustraties op uitgooit, een opvouwbare ping pong tafel etc. Het zijn allemaal voorbeelden van entertainment die je kan aanbrengen in een kleine achtertuin.

Eten kan niet ontbreken

Eten en tuin, je raadt het al: een barbecue! Uiteraard is de keuze van dit ‘levensnoodzakelijk’ apparaat helemaal eigen keuze. Echter raden we een kleine barbecue aan die je in de winter kan opbergen.

Kies voor een niet te grote bbq

Kies voor tuintegels

I.p.v. gras of kunstgras kan je ook kiezen voor tuintegels of een combinatie van beiden. Tuintegels zijn er in verschillende formaten en kleuren. Echter zijn kleine tegels een mooie opvulling voor jouw kleine achtertuin.

Tuintegels met een speels effect

Kies je de juiste tafel

Dit idee is eerder optioneel. Een houten tafel of een tafel met een leuke bekleding kan ervoor zorgen dat buiten eten een gewoonte kan worden in de zomer! Daarnaast zijn tal van afmetingen mogelijk. Kies vooral een tafel die past bij de look van jouw tuin.

Een picknicktafel doet het altijd goed in kleine tuinen.

Blijf lekker warm door infrarood verwarming

In de kroeg zie je het wel vaker, de oranje/rode ‘bakken’ die bevestigd zijn aan de muur of plafond. Door de gerichte stralen is een snelle opwarming mogelijk. Bovendien is dit een investering die je kan zien op lange termijn. Voor een goede infrarood terras verwarming betaal je rond de €500.

Lekker rusten in een hangmat naar keuze

Wie tuin zegt, zegt rust en dan zeggen wij: een hangmat! Door zijn multifunctionele mogelijkheden is dit dé manier om te relaxen na een lange dag werken. In dit materiaal zijn opnieuw verschillende opties mogelijk. Je vindt een standaard hangmat al voor €140.

Een hangmat is ideaal omdat je hem ook weer kunt opbergen.

Denk aan de dieren

Wil je een vogel of een sierlijke eekhoorn bewonderen in jouw tuin? Dan is de aanschaf van een vogelkastje of voederhuisje ’the way to go’. Op deze manier lok je ze namelijk naar jouw tuin.

Vogelhuisjes nemen praktisch geen ruimte in.

Zorg voor water elementen

Indien het budgettair mogelijk is, is een kleine fontein een prima toevoeging aan jouw tuin. De prijs van een fontein schommelt tussen de €40 en ongeveer €100,- uiteraard bepaal je zelf hoe groot en kwaliteitsvol deze dient te zijn. Ook een regenton met plantenbak in-één kan een mooie stijlvolle oplossing zijn voor in je duurzame achtertuin.

Klein, maar toch sfeervol

Maak het persoonlijk

Last but not least, is het belangrijk dat jij je thuis voelt in jouw tuin. Zorg dan ook voor persoonlijke elementen bv. een leuke foto op je eettafel, een spiegel aan de omheining, een gekke plant, noem het maar op. Alles kan en mag hier!

Een tuinspiegel maakt de tuin ruimtelijker én persoonlijker.

Genoeg ideeën voor je kleine achtertuin?

Kortom, zoals we hierboven al kort besproken is het belangrijk dat jij je thuis voelt in jouw tuin. Na het lezen van deze blog zou je dan ook moeten bruisen van de ideeën. Een mengelmoes van bovenstaande ideeën kunnen dan ook voor een prachtig eindresultaat zorgen.

De combinatie groen, bijvoorbeeld door planten, gras etc. komt perfect tot uiting met andere elementen. Denk maar aan houten elementen zoals een houten bank, stoel. Ten slotte is entertainment ook welgekomen, een dartbord, pingpongtafel etc. kunnen bijdragen tot een toffe, gezellige tuin.